26 lutego 2018

Opinel 10 Inox

Dziś bohaterem wpisu jest od ponad 200 lat w niezmienionej formie składany nóż Opinel 10 w wersji inox. Ze względu na to, że chciałbym opisywać tylko sprzęty używane od roku lub więcej. Ta recka dopiero dziś, po dwóch latach od zakupu.
Kolega ze zdjęcia towarzyszy mi prawie zawsze na wyjazdach i przy wyjściach w teren. Wbrew obiegowym opiniom stal nierdzewna wcale nie tnie gorzej, a tym bardziej wcale trudniej jej się nie ostrzy, w przypadku tego egzemplarza. Ponieważ wszystkie swoje noże ostrzę z ręki na diamentach mogę powiedzieć śmiało, że ten scyzoryk, no ok. folder jest wspaniałym przyjacielem w traperskiej kuchni.
  Przez ponad miesiąc towarzyszył mi na wakacjach gdzie był przede wszystkim używany w kuchni, bez podostrzania i przyznam bez bicia, że pomidory kroił z radością. Pierzaste patyki też przygotowywał bez problemu.
Wszystkie dane techniczne jak i filmiki z batonowania tym nożem z najdziecie w sieci. Ja postaram sie podzielić wrażeniami z przenoszenia i używania Opinela.
Długość głowni (10cm) bez problemu pozwala na krojrnie całego bochenka chleba. Warzywa oraz mięso, wędliny i sery ciach aż miło. Stal inox nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, Myje się szybko i bez problemu. Sam nóż jest przyjemny w chwycie, a jego rekojeść pozwala na komfortową prace przez długi czas. Oczywiście ciężkie prace obozowe mogą doprowadzić do destrukcji naszego scyzoryka ale odrobina wyobraźni pozwoli na radość z cięcia naszym Opinelkiem przez wiele lat.
Co do użytkowania to nie ma róży bez kolców. Pod wpływem wilgoci puchnie rękojeść co utrudnia jego otwarcie ale uderzenie "Sabaudczyka" i problem rozwiązany, Blokada obrotowa spisuje się bardzo dobrze co sprawia, że bezpiecznie możemy ciąć i kroić jak również przenosić zabezpieczony nóż bez obawy o przypadkowe otwarcie.
Czy ten scyzoryk warto mieć w swojej kolekcji? Uważam, że ta pozycja jest obowiązkowa u każdego buschcraftera. I jeszcze jedno grzbiet głowni jest wykończony na ostro co powoduje, że nasz Opinel wspaniale współpracuje z krzesiwem co szczególnie cieszy podczas rozpalania ogniska na traperskim szlaku.
Tym czasem. :)


0 komentarze:

KONTAKT

Napisz do Nas!

Odpowiemy na Twoje pytania!

Adres:

Górny Śląsk, Polska

Pracujemy:

Cały tydzień z weekendami włacznie

telefon:

+48 606 589 275

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Blog Archive

Labels

SZKOLENIE (18)